Říj 01 2013

Malý postřeh z cestování

Tajný motorák

Tajný motorák

Při nedělním odpoledni 22. 9. 2013 jede po trati z Dolní Lipky do Hanušovic osobní vlak. Má vozit turisty, nicméně je po sezóně, počasí je špatné a navíc není ani v jízdním řádu, takže s ním nejspíš nikdo nepojede. V Podlesí na tento vlak čeká zbloudilý cestující, vracející se z tradičního Jesenického vandru SZ, který se konal nahoře na kopci na Severomoravské chatě. Všichni Zelení tradičně odjeli autem, jen tento zbloudilec odešel na vlak, neb vlakem také přijel. Tentokrát je rád, že to má blíž a nemusí šlapat zase až do Bohdíkova.

Na nádraží ani noha, z výpravní budovy kdysi krásné staničky vznikla jakási kopřivami obrostlá zabedněná kostka. Cestující si to tam fotí, a mezitím už slyší přijíždět vlak. Cestující nastupuje, leze dovnitř, hledí a nechápe – vlakem jede i po sezóně a při škaredém počasí 12 lidí! Po cestě k Hanušovicím sedí a počítá si v hlavě, kolik že „Systémový specialista firmy OREDO“, říkejme mu třeba pan „Z“, ušetřil náhradou vlaku autobusem:

Vlak stojí prý něco okolo stovky na kilometr. Ať se to dobře počítá, 96 Kč/km. 96/12 = 8 korun na cestujícího a na kilometr.
Autobus je prý levný, něco okolo 18 Kč/km. Jenže zrovna v inkriminovaném úseku moc cestujících nejezdí, průměrně prý zhruba 2 na jednom spoji. Cestující ve vlaku to ví z důvěryhodného zdroje, blízkého Svazu cestujících ve veřejné dopravě. Prostým dělením se dostává k částce 18/2 = 9 korun na cestujícího a na kilometr.

Zatímco vlak pomalu dojíždí do Hanušovic, tak si cestující ještě jednou počítá osazenstvo ve vozidle – hm. 12 kusů, navíc žádná organizovaná skupina, ale nahodile se vyskytující jednotlivci, co když je pěkně a jedou turisti? To jich bude určitě minimálně 2 x tolik. A co tady sakra ti lidi dělají, když jim pan „Z“ z firmy OREDO nabídl tak skvělé autobusové spojení, s nímž se tak rád chlubil? A jak je sakra možné že mi dotace na jednoho cestujícího v autobuse pana „Z“ (9 Kč) vychází o kačku víc, než v polotajném vlakovém spoji pro turisty (ovšem navíc toho dne bez turistů – 8 Kč)? Že by se pan „Z“ spletl?

Ono totiž nejde jenom o nějaký standart služby, jde i o manipulaci a o to, že buď někdo neumí počítat, nebo se tváří, že neumí počítat.

Snad pár obecně známých faktů:

Dotace na kilometr jízdy vlaku je paušální bez rozlišení, co je to za vlak. Pokud vlakokilometr stojí údajně PRŮMĚRNĚ stovku, potom 810tka se svými náklady musí být hrubě pod touto PRŮMĚRNOU částkou a lok. 754 + 4 velkoprostorové vozy musí být hrubě nad touto PRŮMĚRNOU částkou. Autobus je pořád jen autobus, čili kapacitně něco velmi podobného 810tce, náklady na něj nikdo neprůměruje s kamionem, autojeřábem atd., tudíž jsou reálné (nízké), a vždy budou nižší než 810, ne reálně, ale proto, že je to tak počítáno a není zájem to počítat jakkoliv jinak.

Autobus neplatí za dopravní cestu, zatímco vlak ano. Zrovna kraje by mohly vědět, že údržba jejich vlastních silnic z jejich vlastních rozpočtů zadarmo není.

Ve vlaku si platím v jízdence navíc (většinou) třeba průvodčího. To znamená, že nestojím jako blbec ve frontě u dveří a nečekám, až mi řidič prodá jízdenku (a spolu se mnou samozřejmě všichni cestující, protože když řidič prodává, tak neřídí). Prostě se posadím na zadek a koupím si jízdenku za jízdy u průvodčího. Komfortnější, rychlejší a pohodlnější řešení, ovšem stojí to toho človíčka navíc.

Lidé, pokud zrušíme vlak, nepřesednou do autobusu v množství větším než 1/4 původních počtů. Můžou se dopravní teoretikové rozčilovat, ale je to tak. Komplikovanost až nemožnost přepravy větších zavazadel (kočárky, kola), starší lidé, kterým chybí záchod, rodiny s dětmi, kdy se dětem dělá špatně, mizerné až nulové zázemí na autobusových zastávkách, kde se třeba žena (když je sama) bojí o svou bezpečnost, zdržování prodejem jízdenek řidičem, nespolehlivost, daná částečně nevypočitatelným silničním provozem, částečně i disciplínou řidičů, kteří jak známo tu a tam „zkrátí trasu“, případně „zkrátí jízdní dobu (jedou dříve)“ – to jsou věci, které v souhrnu opravdu spoustu lidí odradí.

Related Images:

Share

Můžete komentovat