Zář 29 2012

140 let tratě Vídeň-Plzeň-Cheb, Den železnic 2012 v Karlovarském kraji

Žralok v Chebu

 Den železnic 2012 byl v Karlovarském kraji věnovám výročí zahájení provozu na trati (Vídeň) –   Plzeň – Cheb – dnes část tratě číslo 170.

V rámci oslav byly vypraveny hned dva zvlášní vlaky. Protokolární vlak v čele s parní   lokomotivou354.195 vezl šest vozů Bam a na postrku měl motorovou lokomotivu T466.0286. Dva vozy byly určeny pozvaným hostům Karlovarského kraje v čele s dosluhujícím hejtmanem Novotným. Další vůz byl určen pro pozvané hosty a rodině a doprovodu císaře France Josefa.  Druhým zvláštním vlakem byla nová motorová jednotka 844.001 RegioShark, zakoupená ČD za příspěvku Karlovarského a Ústeckého kraje, která bude záhy nasazována v Karlovarském kraji. Oba vlaky jely v trase Karlovy Vary – Cheb – Mariánské Lázně – Bečov nad Teplou – Karlovy Vary.

Atraktivní byla souběžná jízda obou vlaků. První proběhla mezi ŽST Tršnice a Chebem, druhá pak na odjezdu z Chebu směrem do Mariánských Lázní. Zajímavý byl pohled nejen na nádraží v Chebu, ale i na jeho okolí z ochozu výškové budovy nádraží. Z výšky tak bylo možné pozorovat i vznikající autobusový terminál.

Na všech nádražích mezi Chebem a M. Lázněmi byl kulturní program.  V Dolním Žandově při zastávce zvláštních vlaků došlo ke křižování s rychlíkem a za ním jedoucím vlakem SuperCity vedený jednotkou Pendolíno. Oba vlaky z bezpečnostních důvodů projížděly výrazně sníženou rychlostí. V ŽST Lázně Kynžvart přivítal delegace starosta města v převlečení za knížete Metternicha, rozdal účastníkům místní minerální vodu a balíčky se semínky vzácné rostliny. Došlo i na protesty proti nezastavování rychlíků v této stanici. Zástupce Svazu cestujících ve veřejné dopravě vyzval Ministerstvo dopravy a Krajský úřad k jednáním za účelem obnovení zastavování rychlíků v této stanici.

Hlavním centrem oslav byla stanice Mariánské Lázně. Zde byla vystavena řada vozidel ČD a ČDC, ale i „nové“ vozidlo 813.101 společnosti GW Train Regio, které bude od prosince nasazováno na trať 149 Mariánské Lázně – Karlovy Vary. Děti se mohly svézt na šlapací drezíně nebo se po nádraží povozit ve vozidle ŠŽDC MVTV2.  Občerstvení, prodej knih, modelů apod. byl zajišťován ve stáncích na prvním nástupišti. Akce v Mariánských Lázních končila odjezdem zvláštních vlaků před šestnáctou hodinou, přesto prodejna RELAY v hale nádraží byla uzavřena již ve 14.00 hodin. Zřejmě tato společnost nepotřebuje peníze potenciálních zákazníků.

Oba vlaky dále pokračovaly po trati 149 do Bečova nad Teplou, kde byl též kulturní program a děti se mohly projet na drezíně – vozidle MUV69. Odtud oba vlaky pokračovaly do konečné stanice v Karlových Varech.

Fotogalerie k tomuto článku

Related Images:

Share

Můžete komentovat