Bře 06 2012

Vedení Správy železniční dopravní cesty není kompetentní

Sídlo SŽDC

Ve vedení ministerstva dopravy se za poslední tři roky vystřídalo šest ministrů (Řebíček, Bendl, Slamečka, Bárta, Šmerda, Dobeš), pokračuje se v dopravní nekoncepčnosti. Jeden špatný nápad střídá jiný – ještě horší. Ale vůbec nejhorší situace v celém resortu dopravy je ve vedení státní organizace Správa železniční dopravní cesty.

Bývalý ředitel Jan Komárek je před soudem. Podle žalobce způsobil škodu ve výši 439 milionů korun podepsáním smlouvy na odběr elektřiny od ČEZ. Za pokus o porušení povinnosti při správě cizího majetku mu hrozí až osmileté vězení[1].

V současnosti nemá SŽDC, s.o. generálního ředitele, vedením této státní organizace je pověřen Pavel Habarta. Ten podle zákona o drahách ale nemá pro vedení tohoto podniku odbornou způsobilost. Díky tomu dokonce hrozí, že podpisy Pavla Habarty mohou být považovány za neplatné a Česká republika bude muset vrátit evropské peníze čerpané z operačního programu doprava. Pavel Habarta již prokázal své kvality při podílu na řízení MS v Lyžování v Liberci.

Jakákoliv firma, stejně tak i státní organizace Správa železniční dopravní cesty by měla být funkční i bez generálního ředitele pomocí svých náměstků. Při pohledu na vedení organizace dle informací na webu SŽDC[2] je patrné, že i tato úroveň řízení společnosti je paralyzována:

Ekonomický náměstek: místo není obsazeno.

Náměstek pro provozování dráhy: místo není obsazeno, řízením úseku provozování dráhy je pověřen Pavel Skála.

Ředitel odboru strategie: Bez vedoucího zaměstnance, řízením pověřen Zdeněk Zouhar

Když k tomu připočteme fakt, že náměstka pro modernizaci dráhy vykonává Jiří Martínek, který v SŽDC hraje roli trojského koně firmy AŽD, pak nelze než konstatovat, že Správa železniční dopravní cesty v tuto chvíli nemá kompetentní osoby v celém vedení. A přitom toto vedení hospodaří se státním majetkem, jehož hodnota je přibližně 1000 miliard, zjednodušeně řečeno jeden bilión korun.

 

Informační zdroje:
[1] Exšéf SŽDC stane před soudem, prý uzavřel nevýhodné smlouvy
[2] Vedení organizace SŽDC

Related Images:

Share

Můžete komentovat