Pro 02 2009

Dálniční známky na rok 2010 podraží na 1200 korun, postaví se za to o půl kilometru dálnice navíc

Zpoplatněná dálnice

Zpoplatněná dálnice

Od začátku prosince jsou v prodeji nové dálniční kupóny pro vozidla v kategorii do 3,5 tuny s roční platností. Novinkou pro řidiče je vyšší cena, řidiči za ni nově zaplatí 1200 korun oproti letošní tisícovce. Výrazné posílení příjmu Státního fondu dopravní infrastruktury, ze kterého se rozšiřování dálniční sítě financuje to ale nepřinese.

Roční dálniční známka má platnost po dobu 14 měsíců a to od 1. prosince 2009 do 31. ledna 2011. Řidiči si mohou zakoupit časové kupony na přibližně 9000 místech a to především na pobočkách pošty nebo na čerpacích stanicích. Nyní jsou však v prodeji pouze roční kupony, krátkodobé dálniční známky se začnou prodávat až od začátku ledna. Měsíční podraží z 330 na 350 korun. Kupony s desetidenní platností budou nahrazeny sedmidenními a jejich cena se zvýší z 220 na 250 korun. Celkem půjde do prodeje pro příští rok zhruba 4,5 milionu kupónů ve třech výše uvedených hodnotách.

Známky pro vozidla nad 3,5 tuny nahradí mýtné

Od ledna dojde také ke změně zpoplatnění vozidel nad 3,5 tuny, které dosud využívají také dálniční známky – tedy časové zpoplatní. To bude od 1. 1. 2010 pro tuto v kategorii vozidel nahrazeno výkonovým zpoplatněním. Majitelé vozidel tak zaplatí poplatek odpovídající skutečně ujetým kilometrům po zpoplatněných úsecích. Stejným způsobem je se od roku 2007 vybírá mýtný za automobily s hmotností nad 12 tun.

Zdražení známek rozvoji dopravní infrastruktury příliš nepomůže

Zdražení dálničních známek o 200 korun však příliš velké zisky do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury nepřinese. Výnos z časových poplatků (dálničních známek) za rok 2008 činil 2,76 miliardy korun. Za letošní rok se předpokládá zisk o 110 miliónů vyšší, tedy se jedná o podobnou sumu. Z toho přibližně 300 milionů je ale vybráno za vozidla s hmotností od 3,5 do 12 tun. Zvýšení poplatku za využití zpoplatněných úseků silnic o 20% tak zvýší příjem SFDI přibližně o půl miliardy korun. To však na české poměry, kdy stavíme předražené dálnice znamená náklady na výstavbu přibližně 0,5 kilometrového úseku nové dálnice nebo jeden obchvat malého města.

Do harmonizace podmínek zpoplatnění dopravní cesty je však ještě daleko

I když byl v letošním roce snížen poplatek za dopravní cestu na železnici o 20% a i když výkonové zpoplatnění začnou na zpoplatněných silnicích od roku 2010 platit i vozidla nad 3,5 tuny – stále je do harmonizace podmínek mezi zpoplatněním silniční s železniční sítě ještě daleko.

Poplatek za přepravu stejného množství zboží po železnici je stále o čtyřicet procent dražší než přeprava v kamionech po zpoplatněných úsecích dálnic, rychlostních silnic a necelých 200 kilometrech silnic první třídy, které jsou osazeny mýtnými branami.

Celkově jsou totiž zpoplatněny pouhé 2% komunikací z 56 tisíc kilometrů silniční sítě, zatím co na železnici se platí poplatek za dopravní cestu na celé síti a platí jej úplně všechny vozidla.

Related Images:

Share

Můžete komentovat