Lis 09 2010

Nový vlakový jízdní řád 2010/2011 již nyní on-line i v PDF

Motorova Jednotka RS1

Motorova Jednotka RS1

Od neděle 12. prosince 2010 začne v České republice platit nový železniční jízdní řád 2010/2011, ale již nyní je na internetu možné získat přehled vlakových spojů v tabulkách ve formátu PDF. Vyhledat vlakové spoje v on-line jízdním řádu je možné již na webu německých drah, nebo v aplikaci IDOS. České dráhy zatím aktuální tabulky na svém webu nemají.


I když nový jízdní řád začne platit až za necelých pět týdnů, státní organizace Správa železniční dopravní cesty již na svém webu zveřejnila definitivní podobu jízdního řádu 2010/2011 v tabulkách PDF.

V novém jízdním řádu SŽDC již není uvedeno několik tratí, některé z nich sice nejsou bez provozu, ale probíhá u nich správní řízení na zrušení. SŽDC však nezveřejnilo žádnou trať, na které kraje neobjednaly pravidelnou celoroční dopravu a u většiny z nich se tato státní organizace vehementně snaží o jejich likvidaci. Jedná se o tratě 013 Bošice – Bečváry, 046 Hněvčeves – Smiřice, 063 Bakov nad Jizerou – Kopidlno, 113 Čížkovice – Obrnice, 132 Děčín – Oldřichov u Duchcova, 164 Kadaň-Prunéřov – Kaštice, Vilémov u Kadaně – Kadaňský Rohozec, 233 Čelákovice – Mochov, 253 Vranovice – Pohořelice, 274 Litovel předměstí – Mladeč, 296 Velká Kraš – Vidnava a 312 Bruntál – Malá Morávka. Přičemž úsek trati č. 164 Kadaň-Prunéřov – Kadaň-Předměstí byl vyjmut a přečíslován na trať pod novým číslem 143. Z tabulek zmizely také části některých tratí, a to konkrétně na trati č. 026 úsek Broumov – Otovice zastávka, 043 v úseku Královec – Žacléř a 096 v úseku Racineves – Libochovice.

V jízdním řádu 2010/2011 již také nenaleznete tabulku železniční tratě č. 326 Hostašovice – Nový Jičín horní nádraží, která byla v červnu loňského roku poškozena bleskovými povodněmi. Přesto, že vláda vyčlenila na obnovu veškeré infrastruktury po povodních peníze, nakonec se trať neopravila a byla kvůli zaujatosti mocných v rychlosti a v podstatě potají v polovině září zrušena. Koleje se začaly odstraňovat pro jistotu již v srpnu.

Lidé, kteří preferují vyhledávání spojení v on-line aplikacích na internetu, si mohou vyhledat spojení vlaků od 12. prosince v České republice, Polsku, Rakousku, Maďarsku, Německu, Francii či Švýcarsku v on-line jízdním řádu německých drah (DB). Stačí do vyhledávače zadat příslušné datum a trasu (odkud kam) a nechat si vyhledat patřičné spojení. Zatím nelze hledat spojení na Slovensku, kde pravděpodobně železniční správa zatím ještě nedodala své jízdní řády.

Na českém internetu jsou data nového jízdního řádu, který bude platit do 10. prosince 2011 k dispozici na portálu českého IDOSu a také v aplikaci pro vyhledání vlakového spojení na webu Českých drah. Nové tabulky traťových jízdních řádů však na svém webu České dráhy zatím nemají, naleznete zde pouze aktuální platné jízdní řády po druhé změně z 13. června letošního roku.

Rozsáhlejší srovnání nového i současného jízdního řádu s předchozími roky lze učinit na webu Jízdní řády ČD a ČSD, kde je k dispozici archív jednotlivých tabulek od roku 2002.

Related Images:

Share

Můžete komentovat