Dub 01 2011

Smetanovo nábřeží bude od léta uzavřeno pro auta

Stav u Karlova mostu dnes.

Každodenní tlačenice turistů u přechodu na Křižovnickém náměstí se stanou minulostí. Jedno z nejhezčích nábřeží, které nabízí krásné pohledy na panorama Hradčan, čeká rekonstrukce. Stane se pěší zónou s provozem tramvají. Přestavba začne prvního června a skončí na sklonku září.

Již 18. dubna začíná oprava tramvajové trati mezi Národním divadlem a Mánesem. Bude se opravovat trať a zároveň obnovovat technologické tunely pod Národním divadlem. „Linka 17 pojede Myslíkovou, Spálenou a Národní ulicí, změny se dotknou také linky 21“ uvedl pro MF Dnes šéf sekce tramvajových tratí Dopravního podniku Jan Šurovský.

Omezení potrápí Pražany i v dalších měsících prázdninách se bude opravovat trať na Podolském nábřeží. Od 1. června až do konce září bude navíc uzavřen úsek od Národního divadla k metru Staroměstská. „Původně mělo jít jen o opravu tramvajové trati, ale nedávno jsme se na dopravním výboru zastupitelstva shodli na tom, že investiční akci využijeme k revitalizaci celého nábřeží.“ říká náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). „Ulici upravíme tak, že nebude dále průjezdná pro automobilovou dopravu“ dodává člen městské rady odpovědný za dopravu.

Křižovnické náměstí vlastně nečekají žádné úpravy. Jen zmizí kolony aut a semafor na přechodu bude přeprogramován tak, že červenou rozsvítí jen, když se přiblíží tramvaj.

Mluvčí technické správy komunikací Tomáš Mrázek jeho slova potvrzuje: „Původně bylo v plánu ulici přeměnit na pěší zónu až po dostavbě Blanky, ale z magistrátu nám oznámili změnu plánu“. Na magistrátu rozhodli zřejmě kvůli tomu, že otevření tunelu se minimálně o tři roky zpozdí. Najít optimální objízdnou trasu pro dopravu by bylo stejně velmi obtížné.

V létě dělníci nábřeží obsadí, vymění koleje, v části nábřeží zarovnají úroveň vozovky s chodníky, vysadí nové stromy. Umístí nové lavičky a sloupky, které budou upozorňovat chodce na blízkost tramvajové trati. Přestavba nábřeží a trati bude stát 210 milionů korun. Autem již nepůjde projet ze Staroměstské k Národnímu divadlu a naopak. Od severu bude zachován vjezd do ulice Platnéřská. Naopak od jihu bude možné vjet Divadelní ulicí do uliček Starého města. V některých uličkách bude změněn směr jízdy.

Tramvaje nebudou zdržovány. Ulice dostane veselejší vzhled.

„Naším cílem není znepříjemňovat život motoristům. Stavíme automobilové tunely, aby netrpěli rezidenti v ulicích.  V případě nábřeží jsme se rozhodli dát přednost jejím většinovým uživatelům, a to chodcům.“ obhajuje záměr primátor hlavního města Bohuslav Svoboda. A ještě dodává: „Praha tak nezůstane pozadu za evropskými metropolemi, které se také snaží zklidňovat dopravu“

V pěší zóně bude omezena rychlost tramvají na 20 kilometrů za hodinu. „Podle našich výpočtů to páteřní tramvajovou linku 17 zrychlí, změnu vítáme.“ uvádí mluvčí společnosti ROPID, která koordinuje pražskou MHD. Tramvaje totiž dříve trávily dlouhé minuty v zácpě. Přestavba pomůže i staronovému způsobu dopravy – jízdnímu kolu. Loňský průzkum o. s. Oživení o bariérách pro cyklisty v centru Prahy označil Smetanovo nábřeží jako úsek, na kterém by po odstranění problémů mohlo v krátké době jezdit až trojnásobek cyklistů. Není ještě jisté, kdy zářijová výluka skončí. Je možné, že se tak stane v rámci Evropského týdne mobility na Evropský den bez aut. Právě Smetanovo nábřeží bylo při této příležitosti několikrát uzavřeno. Bývalý primátor Pavel Bém dokonce v dokumentu Auto*Mat sliboval, že ho čas od času zavře pro dopravu i o obyčejném víkendu.

Úzká ulička na chvíli nevypadá jako stoka.

Co na to říci. Mám doopravdy radost. Rozhodnutí mě velmi překvapilo. Osobně jsem čekal, že na zklidnění centra nedostane nikdo z politiků odvahu ani po otevření Blanky. Čekal jsem, že po otevření tunelového komplexu budou argumentovat, že se nejdříve musí dokončit celý Městský okruh – vedle Blanky i jeho východní část z Pelc-Tyrolky přes Balabenku ke Štěrboholské radiále. Už se na tu výluku těším, doufám, že se to povede a stane se to inspirací pro další pražské ulice. Velmi omezit provoz by bylo záhodno na Severojižní magistrále, ale také v Žitné, Ječné, Na Jiráskově mostě. Vlastně těch ulic by se našlo mnoho. Karmelitská a Letenská ulice na Malé Straně by si také zasloužily především samostatný provoz tramvají. Stejně jako most Legií i Palackého.

Uzavření Smetanova nábřeží nevytvoří ohromné zácpy, jak by mnozí předpokládali, ale naopak zmenší počet cest autem do centra. Většina z nich je z pohodlnosti a velkou měrou nahraditelná jinými způsoby dopravy. Tím, že nebude možné projet od Staroměstské k Národnímu divadlu, ubude aut směřujících dnes do těchto míst přes Palackého náměstí či ulici Na Františku.

Blbnutí s videem, které jsem v zoufalství natočil loni v létě, se stane minulostí k zasmání.

Related Images:

Share

Můžete komentovat