Kvě 21 2010

Film Auto*Mat o dopravě a životě v Praze vychází na DVD

Kolo je dopravní prostředek ideální do města

Není zas tolik filmů, které by se zabývaly problematikou dopravy ve městě. Auto*Mat měl premiéru loni v září, letos v květnu vyšel na DVD. O co jde? Dokumentární urban story v pohybu o ulicích plných kol, falešných slibech politiků, smrti, ale i naději. Vypráví o začátcích stejnojmenné iniciativy, která se snaží najít míru mezi dopravou a životem ve městě.

Členové iniciativy se snaží docílit, aby se Praha ve své koncepci dopravy inspirovala západními metropolemi ve smyslu omezování individuální automobilové dopravy, zkvalitňování veřejné dopravy a zejména uzpůsobení městského prostoru cyklistice. Iniciativa pořádá cyklojízdy, happeningy, demonstrace, vypracovává studie a návrhy, chodí na zasedání magistrátu, připomínkuje projekty dopravních projektů – a intervenuje u primátora Béma. Následuje upoutávka:

Hravě pojatý film Auto*Mat je ceněný diváky i kritikou. S nadhledem zkoumá život v centru Prahy, každodenně přeplněném automobily. Kombinuje žánr dokumentu, animace, hudebního klipu a home videa. Časosběrný princip vyprávění je rozšířen provokujícími situacemi a osobními názory režiséra. „Bydleli jsme v centru Prahy. V bytě jsme kvůli hustému provozu téměř nevětrali. Na protější křižovatce se pravidelně objevovali barevné fleky a rozbité sklo z nabouraných vozidel. Přemýšlel jsem, že bych o tom natočil film – stačilo by jen vystrčit kameru z okna. Pak mi ale došlo, že natočit jen film nestačí,“ říká ve filmu Martin Mareček.

Kromě filmu na DVD najdete patnáct bonusových materiálů v délce přes osmdesát minut. Disk graficky zkomponoval kmenový výtvarník Petr Šmalec a obsahuje i řadu jeho animací – malých dopravních receptů a spotů. Bludný kruh úpadku města rozebírá urbanista Ivan Lejčar. Filosof Václav Bělohradský promýšlí výzdobu a smysl Auto*Mat auta. Šéf Evropské asociace výrobců automobilů Ivan Hodač popisuje sílu autoprůmyslu, ale na konec přidává překvapivou výzvu. Sociolog Jan Keller vykládá svou auto-kritiku v dopravní zácpě, v bazaru i během polemiky s ekonomem Josefem Šímou. Bývalí ministři dopravy Milan Šimonovský a Jaromír Schling objasňují politiku v parlamentu i na kole. Připojeno je též detektivní pátrání po záhadném zjevení Andělů v ulicích.

No více se dozvíte ve filmu. Velmi doporučuji. Zatím nevím, kde v obchodní síti půjde zakoupit, každopádně bude k sehnání na tomto mailu: bionaut@bionaut.cz . Koukněte se na web filmu .Cena 250 Kč.

Co vy a film Auto*Mat?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...

A nakonec jeden názor. K filmu mám velmi kladný vztah. Tím, jak mapuje iniciativu v začátcích ji ale podle mě zbytečně ukazuje o něco radikálnější, než jak dnes ve skutečnosti funguje. Může to být trochu zavádějící. Ale je to přirozené. Dnes se v Auto*Matu mísí odborníci s dobrovolníky.

Části textu jsou převzaté z webové stránky filmu.

Related Images:

Share

Můžete komentovat