Kvě 01 2010

Cestováni po NS I – Hannover

Ač toto město je pro mě mírně s ruky, tak přece jenom by se asi ním slušelo začít, minimálně proto, že se jedná o Landeshauptstadt, neboli hlavní město země, samozřejmě v tomto případě míněno hlavní město spolkové země Niedersachsen.

Toto město má, jak už snad dneska bývá i dobrým zvykem, své webové stránky – www.hannover.de, koukal jsem, že tam mají i možnost dalších jazyků, nejen němčiny, ale tak dobří, jako v případě Hamburku nejsou a tak tam češtinu najít nelze a tak tedy odkaz na českou Wikipedii.
Hromadná doprava v ramci Hannoveru a okolí je integrována v GVH. Co se týče tarifu, tak zase zonální systém, ale tentokrát formou jakýchsi pásu, přece jenom, odvahu to nazvat soustřednými kružnicemi či nějak podobně nemam. Plány sítě najdete zde.
Takže nejprve k těm tramvajím. Provozovatelem je společnost Üstra, která provozuje i autobusy, ale ty (pokud pominu design) jsou na tom podobně jak kdekoliv jinde a tak proč se nimi nějak extra zabývat, že … ostatně to by se přeci dalo napsat i o tramvajích, že … ? Noooo .. ne. Proč ? Protože tramvaje v Hannoveru jsou takové … nějaké .. skoro bych napsal schizofrení … proboha proč, že ? To je jednoduché, stačí se podívat do mapy sítě, určitě si všimnete, že některé zastávky jsou podpovrchové, ostatně v některých publikacích dokonce najdete, že zde jezdi U-bahn, což je a není blbost. Blbost je to v tom směru, že tento U-bahn je podpovrchová tramvaj, ale zároveň to blbost není, protože všechny stanice v podzemí mají nástupiště v obvyklé poloze pro metro a spol. což se zrovna o pozemních stanicích říct nedá. Dost stanic má vhodně výškově přizpůsobené nástupiště, což k faktu, že tramvajové tratě jsou vedeny normálním způsobem po ulicích vypadá krapet zvláštně, nemluvě o tom, že některé stanice jsou uvnitř tramvajových kolejí a některé jsou vně (většina), ale existuji pozemní stanice, které používají výšku nástupiště obvykle pro tramvaje. Trošku chaos, nemáte ten pocit ? Jak je to řešeno – prostě, prostě první schod, počítáno s interiéru, je zvláštní konstrukce, která umožňuje buď konstantní výšku schodnou s vysokým nástupiště (a zároveň je to i přepravní poloha), nebo vytvoří po sklopení potřebné dva schody pro dosažení nižší polohy. Dlužno dodat, že zlaté „Téčko“ v tomto směru, když jsem se poprvé s těchto dvou schodů řítil k zemí, tak jsem měl co dělat aby to neskončilo polibkem mezi mým nosem a zemí … nemluvě o problémech méně pohyblivých osob (rozhodně ne jen starších osob !!!), o kočárcích nemluvě. Ostatně s ohledem na umístění tyče pro kaštanstvo i uprostřed dveří, které přílišnou šířkou neoplývají (zase – zlaté „Tečko“), tak by mě docela zajímalo, jak tam ty kočárky dostávají … a i sem tam jeden potkal, tak to nějak asi jít musí .. teda pokud jej tam nezapomněli už při montáži ve výrobním závodě, že ….
Ještě jedna věc mě zaujala ve spojitosti s tramvajemi a to bhf Buchholz (bhf – betriebshof alias vozovna). Tato vozovna mě zaujala proto, že budova vozovny byla opuštěna a už i předána pro jiné využiti (obchody, kavárna a pod.) a pro tramvaje zbyl akorát prostor na nádvoří za touto budovou s odstavnými kolejemi + nějaké provozní zázemí pro lidi okolo tramvají. A protože v současné době používané tramvaje v Hannoveru jsou plně obousměrné, výrazně jim to zjednodušilo nejen uspořádání těchto odstavných kolejí, ale i obratiště v síti.
Dalším kolejovým systémem v rámci integrovaného systému hromadné dopravy pro oblast Hannover je, ostatně jak jinak v Německu, S-bahn. Tento je provozován na klasických železničních tratích s vrchním vedením pomocí elektrických jednotek. Takže vcelku nic extra zvláštního.
Snad S-bahn obsluhuje i zdejší letiště. Ale mě osobně nějak nezaujalo, ono to možná bylo tím, že jsem se trefil do nudy, kdy prostě v sobotu odpoledne tam tak akorát chcípl (jen a pouze příslovečný) pes a tak se mě platit 4.80 za vstup na vyhlídkovou terasu s příslušným prolustrovaním při vstupu jen proto, abych čučel na prázdnou betonovou plochu, nechtělo. Takže snad někdy příště.
O železnici není vcelku co psát, kdo se koukne na mapu, uvidí že tam mají hbf a pak nákladní průtah mimo centrum města + gbf a obslužné kolejiště průmyslových či přístavních oblasti.
Vodní cesty – Mittellandkanal a tomu odpovídající přístavní zařízení a i jiné možnosti. Nemám zkušenost, čili docela těžko něco psát ….
Fotky je možné shlédnout ve fotogalerii (je třeba zvolit nějaký podadresář pro zobrazení nějaké fotky). Ostatně celou verzi článku, včetně „turistiky“ po městě je možné najít na mých stránkách.

A pro toho, kdo neví kde se Hannover na Země kouli nachází:

Related Images:

Share

Můžete komentovat