Led 24 2010

Tramvajové postřehy z výletu do Brna

To je ona šalina 13T Evelínka!

To je ona šalina 13T Evelínka!

Díky říjnové akční jízdence ČD NET Lídl  jsem se vydal do Brna. Už z necyklopedického názvu města Šalingrad  lze odvozovat, o co nám s kamarádem v Brně šlo. Účelem akce bylo poznat část Brněnské MHD, něco nafotit a setkat se s populárním šalinářem Rendou. Zkuste se kouknout na profil uživatele RenDad na youtube. a poznáte, o jaký typ dopravního nadšence se jedná. K naší velké radosti jsme s ním objeli jedno kolečko a díky poruše světelné signalizace poznali, jak spolehlivě funguje antipreference MHD v moravské metropoli!

Budík se nařídil na brzo ráno. Po jízdě prvním metrem, ve kterém tvoří polovinu lidé, co vstali a druhou polovinu ti co se vrací z nějaké „kalby“ následovala cesta rychlíkem.

Zákaz vjezdu pro vozidla jiných DP!

Zákaz vjezdu pro vozidla jiných DP!

Při projíždění města tramvají na konečnou, focení, jízdě zase na konečnou a dalším a dalším opakovaným focením a ježděním se samozřejmě nedá přehlédnout mnoho rozdílů vůči pražské MHD. Proč při oslavě 140 let DP města Brna nejely v slavnostním průvodu vozidel všechny typy tramvají? Protože by nebylo co vypravit na pravidelné linky! Zdejší vozový park je doopravdy bohatý, nejen klasické T3, Anitry nebo Poršetry, mají zde i spousty dalších typů. K2 a její modernizace, které v Praze nejezdí kvůli nehnanému střednímu podvozku, a tudíž by neobstály v pražských kopcích. Zdejší Poršáky se jmenují 13T, mají první dveře i pro cestující a ne jen pro řidiče, jak je tomu v Praze. Každý další kus dostává podle abecedy dívčí jméno. Můžeme se tak setkat s Adélkou, Barborkou, Cecilkou atd. Další typy se vyvinuly snížením podlahy na Varia, Varolína atd. Jezdí zde vlečný nízkopodlažní vůz, který se dává mezi dvě T3 a nebo se zapojí dvě VariaLF2 za sebou a vznikne tak souprava dlouhá 40 m! Zajímavě tak působil speciální zastávkový sloupek na Mendlově náměstí „Zastávka pro soupravy delší 35 m, který se nenacházel v prostoru nástupního ostrůvku! Mají zde i T6tky a „Kačeny“ některé s nízkopodlažním článkem.

Pěší zóna v centru města

Pěší zóna v centru města

Systém čítá 70 km dvoukolejných tratí, což je polovina toho co v Praze, ale větší délka vůči počtu obyvatel. Tramvaje jsou zde páteří MHD a tak není tolik možností k jejich zastiňování metrem. Jsou doplněny největší trolejbusovou sítí v ČR. Uvažují zde o pozemním úseku pro tramvaj, který by ulehčil centru, ale jsou na to různé názory. Mnoho zdejších tratí spojuje vzdálená sídliště a to formou tratí oddělených od silnic často železničního charakteru. Poslední prodloužení bylo před rokem krátký úsek od Technologického parku. Několik let před tím otevřeli prodloužení na zastávku Líšeň, Mifkova, kam se nevešla smyčka a tak tam jezdí jen KT8D5.

Jezdím po největší trolejbusové síti v Republice! Pusťte mě i do Prahy!

Jezdím po největší trolejbusové síti v Republice! Pusťte mě i do Prahy!

Hlášení zastávek má jednu zajímavost a to, že cestujícím nejen říká, jaká bude příští zastávka, ale při hlášení příjezdu do zastávky vždy hlásí například: „zastávka Hlavní nádraží“. Jakoby cestujícím pořád připomíná, že se jedná o zastávku. Na informačních panelech ve voze se zobrazují i doplňující informace o příští zastávce (jaké cíle jsou v jejím okolí, třeba školy…) a to v češtině, angličtině a někdy i němčině. V novějších vozech jsou i LCD panely, které ukazují několik příštích zastávek při grafickém ztvárnění. Připraveno je i mimořádné hlášení o přepravní kontrole, o zákazu konzumace jídel, o nadměrných zavazadlech, ohledu ke spolucestujícím atd. Tato hlášení cestující slušně prosí případně vysvětlují. Na konečné se na orientaci tramvaje objeví nápis: děkujeme a to opět i v angličtině a němčině. V každé šalině je cestujícím k dispozici ke čtení podnikový časopis Šalina, kde se můžou dozvědět například změny linek a různé aktuality.

Šalina nebo tramvaj? Neznalost oficiálního výrazu řidiče při přejíždění trati neomlouvá!

Šalina nebo tramvaj? Neznalost oficiálního výrazu řidiče při přejíždění trati neomlouvá!

S používáním slova šalina, které vzniklo zkomolením německého elektriŠE LÍNE to ale není tak horké. Slyšel jsem i cestující, co používali slovo tramvaj, ale hlavně že se jezdí a šotouši šotí dál!

Related Images:

Share

Můžete komentovat