Pro 30 2009

Trolejbus vs. přebujelý automobilismus – postřehy ze Zlínské MHD

25Tr na sídlišti Jižní svahy

25Tr na sídlišti Jižní svahy

Díky akční jízdence ČDnetLídl jsem si udělal dokonce třídenní šotoakci a zavítal jsem do Brna, Olomouce, Ostravy a hlavně do Zlína. Obhlídku místní trolejbusové sítě jsem absolvoval se svým spolužákem a tímto mu chci poděkovat nejen za zajímavé informace o MHD v Baťově městě. Dotčený šotouš je velkým fandou do trolejbusové dopravy a má velkou sbírku různých linkových cedulí.

Zlín, město  proslavené průmyslníkem Baťou a jeho obuvnickým průmyslem, má 80 tisíc obyvatel. Trolejbusovou tratí je spojeno s nedalekými Otrokovicemi s 20 tisíci obyvateli ležícími na hlavní železniční trati. Oblast zažila obrovský rozmach v období první republiky. Zdejší trolejbusový provoz vzniknul v době okupace za druhé světové války. Tenkrát se průmyslu velmi dařilo, víc a víc lidí bylo potřeba přepravovat do továren. Výdej pohonných hmot byl z důvodu válečných událostí omezený a tak autobusy nepředstavovaly ideální formu MHD.

Baťu připomíná i hezky zrekonstruovaný zastávkový sloupek

Baťu připomíná i hezky zrekonstruovaný zastávkový sloupek

Velkým propagátorem, jehož zásluhou se trolejbusy ve Zlíně rozjely, byl Ing. Vilém Pecina. Byl přítelem starosty, který mu tehdy řekl: „Nevyznám se v trolejbusech, ale vyznám se v penězích a vám důvěřuji“. Provozní náklady na trolejbusy byly nižší než na autobusy.

Po válce se město přejmenovalo na Gottwaldov a s trendem rozvoje trolejbusové dopravy v padesátých letech se stavěly další tratě do různých městských čtvrtí. V roce 1953 se trolejbus dostal po meziměstské trati až do skoro deset kilometrů vzdálených Otrokovic.

V šedesátých letech nastal všeobecný útlum trolejbusové dopravy způsobený levnou ropou ze Sovětského Svazu. Ekologie nebyla brána v potaz a ministerstvo dopravy dokonce vydalo směrnici o minimalizaci druhů MHD ve městech. Na tehdejší trend doplatilo mnoho trolejbusových provozů, což je i případ Prahy. Stav sítě ve Zlíně zůstal stejný, dopraváci se nechtěli s rušením smířit. Ropná krize a zvažování ekologických otázek postupně měnily názor na elektrickou trakci v MHD. V osmdesátých letech se dařilo, začaly být nasazovány kloubové trolejbusy a postavila se trať na místní největší sídliště Jižní svahy. Obnovoval se vozový park.

zrekonstruovaný terminál MHD v Otrokovicích na nádraží

zrekonstruovaný terminál MHD v Otrokovicích na nádraží

Po změně společenských poměrů dochází ve Zlíně k útlumu výroby. V devadesátých letech byla rozvětvena a prodloužena trať na Jižních svazích. Jako negativní důsledek růstu životní úrovně se ale i ve Zlíně začíná projevovat individualizace v dopravě. I přes úspěšnou obnovu vozového parku, přechází mnoho lidí na dopravu vlastním plechovým miláčkem. V centru jsou široké ulice a tak nic nebrání rozšíření vozovek. Jednosměrné ulice v centru města mají klidně 3 pruhy a parkoviště se nachází i před kostelem. Ve městě jsem viděl několik nových patrových parkovišť.

"Lépe se vám pojede" jako parafráze dopravní indukce

"Lépe se vám pojede" jako parafráze dopravní indukce

Počet cestujících se snižuje a město opakovaně krátí dotace, což se projevuje na počtu spojů, který už není, co býval. Silnice do Otrokovic byla postupně rozšířena na dva pruhy v každém směru. Doplňují ji nové semafory, protihlukové zdi a parkoviště obchodních center. Usměvavý billboard na nově zrekonstruované konečné trolejbusů u nádraží v Otrokovicích oznamuje, že po rozšířené silnici financované z Evropských fondů se vám lépe pojede.  Rozšíření sice zmenšilo zdržení trolejbusů v zácpě před semafory, ale každá nová silniční kapacita má tendenci přilákávat nová auta. Tento jev takzvané dopravní indukce vychází z přirozeného vztahu nabídky a poptávky a je dokázaný mnoha studiemi. Každý člověk zodpovědný za územní plánování v dopravě by jevu dopravní indukce měl rozumět, aby tím mohl zabránit zhoršování dopravní situace. Přidání kapacity totiž vyřeší situaci jen v krátkodobém horizontu, ale později ji zhorší. Pro dopravní odborníky velice zajímavé počtení s vysvětlením tohoto jevu poskytuje kniha Řízení poptávky po dopravě volně dostupná na internetu.

25Tr v Otrokovicích

25Tr v Otrokovicích

Otázka je, jakým směrem chceme dopravu směřovat, jestli udržitelnými ekologickými druhy dopravy nebo podporovat sice svobodný, ale prostorově a ekologicky velmi nešetrnou individuální automobilovou dopravu, která ovlivňuje náš životní styl negativním směrem.

Ale zpátky do Zlína. S jistotou můžu předpovědět, že počet aut na rozšířených silnicích bude přibývat. Bylo by radno zvážit vyznačení vyhrazených pruhů pro MHD zvláště před semafory a zároveň je doplnit preferencí na světelné signalizaci. To by dokázalo zatraktivnit MHD již nyní a zkrátit jízdní doby a ušetřit potřebu vozidel v oběhu.

Ve vozovně lze potkat i vozy jiných DP

Ve vozovně lze potkat i vozy jiných DP

Trolejová síť se sice nevyvíjí, ale stav vozového parku je dobrý. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice provádí velice kvalitní údržbu vozidel. Generální opravy si u ní objednávají i jiné dopravní podniky. Vozům se včas dělají generální opravy, které efektivně prodlouží životnost. Po nahrazení novými vozidly se ta stará v dobrém technickém stavu často předávají k dalšímu provozu z druhé ruky (například do Žiliny, Vilniusu a jiných východních provozů). Nové trolejbusy se kupují s dieselagregátem, který umožňuje jízdu i mimo troleje. Je to efektivní přibližně do 70% trasy pod trolejí. Tento systém se postupně zavádí na vhodných linkách. K nasazování sběračů pomáhají speciální stříšky na automatické nahazování umístěné v dotčených zastávkách.

Méně frekventované linky ve městě a okolí zajišťují autobusy. V Otrokovicích je patrná podpora cyklistické dopravy. V novém terminálu MHD u nádraží jsou zakomponovány cyklistické pruhy. Cyklostezka hojně používaná i v chladnějších dnech lemuje otrokovickou autobusovou linku, u které by se dalo uvažovat o zatrolejování.  V posledních letech bylo také díky pomoci evropských fondů zrekonstruováno mnoho zastávek, doplněno novými sloupky a Kasselskými obrubníky.

Nová smyčka ve vesnici Kudlov

Nová smyčka ve vesnici Kudlov

Doufejme, že si město uvědomí problémy, které mu IAD způsobuje a místo slepého rozšiřování silnic se vrátí k podpoře MHD, pro kterou má dobré předpoklady ve formě dobře fungujícího trolejbusového systému. Trolejbusy by se ostatně hodily do mnoha dalších měst. V kopcovitém terénu autobus spotřebuje mnoho pohonných hmot a velkou výhodou elektrické trakce je viditelnost systému. Dráty jsou svým způsobem reklamou na MHD a několik studií prokázalo, že změna autobusové linky na trolejbusovou přiláká 20% nových cestujících. Proč nemyslí Praha do budoucnosti? Proč objednává 620 nových autobusů v době, ve které dochází ke zvýšení cen pohonných hmot? Provoz trolejbusů se z dlouhodobého hlediska vyplatí.

Related Images:

Share

Můžete komentovat