Pro 07 2009

Londýnské patrové autobusy v České Lípě aneb stylová propagace dopravy s Mikulášem

Londýnské autobusy v České Lípě

Doubledeckery v České Lípě

Není žádnou novinkou, že některá města pořádají především pro děti akce s postavami Mikuláše, anděla a čerta ve spojitosti s veřejnými dopravními prostředky. Ve městech přeplněných osobními auty je to jedinečná příležitost, jak účelně využít významný den k propagaci veřejné dopravy. Tradičně se taková akce s mikulášským trolejbusem pořádá například v Plzni. Ne jinak tomu letos bylo i na železnici, konkrétně na Doupovské dráze. A opravdu originálně se k tomu letos postavila radnice v České Lípě a dopravní společnost řídící českolipskou MHD.

Po obrovském úspěchu českolipského Dne s historickými autobusy při příležitosti letošního Dne bez aut přišel českolipský dopravní náměstek s nápadem pojmout tradiční spojení Mikuláše a městské dopravy ve velkém stylu. Zatímco setkání s mikulášským autobusem nebo trolejbusem české výroby v některých městech není až takovou zvláštností, po České Lípě se letos celý den proháněly pravé anglické patrové autobusy (doubledeckery) známé z Londýna. Slečny Zuzka, Michelle a několik dalších z DDM Libertin (včetně kluků za čerty) tvořilo trojice, které se na palubách autobusů křižujících Českou Lípu perfektně postaraly o náplň mikulášské tradice, zábavu pro děti i dospělé a také bezpečnost (protože cestující nesmí za jízdy stát na nástupní plošině, jak pravil anglický nápis na cedulce). Akce byla velice úspěšná. Rozdaly se tisíce symbolických bezplatných jízdenek, ale jelikož se celé skupiny lidí tlačily do vozů i bez jízdenek, tak celkový počet přepravených osob nelze přesně odhadnout, ale byly to tisíce dětí i dospělých. Datové nosiče foťáků a kamer měly o obrazový materiál postaráno. Pravý anglický řidič jednoho z autobusů pan David Griffiths uvedl, že s více než jedním takovým autobusem nebylo možné se setkat v žádném jiném městě v Česku. To konec konců potvrzovaly i vykulené oči, nevěřící pohledy a velmi se otáčející hlavy jak kolemjdoucích tak řidičů aut (zejména těch projíždějících mimočeskolipských), kteří při pohledu na plně obsazené patrové autobusy s volantem napravo a nástupem/výstupem vlevo ve směru jízdy nevěděli, jestli mají spíš řídit nebo rychle lovit mobil, aby si tohle mohli vyfotit či na točit. Komunikaci, navigaci jedné z anglických linek a doprovod zahraniční návštěvy zajistil českolipský dopravní klub. Protože ve flotile klubu pana Griffithse je kromě standardních patrových londýnských městských autobusů i doubledecker ve stylu kabrio, tedy beze střechy, bylo by možné třeba koncem léta na Den bez aut zorganizovat i vyhlídkové jízdy po České Lípě právě takovým neobvyklým autobusem, pokud samozřejmě bude radnice a jedna z největších českých dopravních společností ČSAD Semily pokračovat v nastartované tradici.

V tuto chvíli je pro Českou Lípu aktuální, že za pár dní vstoupí v platnost nové jízdní řády MHD. Ty budou v podstatě shodné s těmi dosavadními, kdy je dopravní obslužnost na slušné úrovni, ale novinkou je to, že jinak poměrně slabší víkendová doprava bude mít konečně zajištěnou návaznost na příjezdy a odjezdy vlaků, tedy zejména rychlíků v a ze směrů Ústí nad Labem, Liberec, Kolín a Rumburk. Cestující také jistě ocení další nové nízkopodlažní autobusy SOR BN 10,5, které jsou již v provozu. Sice dle prohlášení ředitele dopravní společnosti měly být pořízeny mnohem lepší vozy typu NB 12, ale radnice si údajně přála kratší vozy. V tom případě by bylo možné sáhnout po vhodnějším modelu jiné značky. Ale ani pořízené autobusy nejsou špatné, mají šestistupňovou automatickou převodovku, dobré jízdní vlastnosti, jsou nízkopodlažní od středních dveří dopředu s rampou pro vozíčkáře a skvělé řešenou palubní deskou a volantem. Jen interiér pro cestující je řešen dost nešťastně. Službu ale udělají dobrou. Došlo také k vylepšení akustického hlášení stanic, instalací lepšího gongu a seřízení hlasitosti. Světelné panely již vedle čísla linky zobrazují cílovou stanici mnohem větším písmem než donedávna (o něco větším než běžný standard), takže označení linky a jejího směru je zcela zřetelné za všech podmínek.

Related Images:

Share

Můžete komentovat