Lis 02 2009

Uzbekistán, Taškent – konec trolejbusů

Trolejbus ZIU 10 překonává křížení s tramvají v Taškentu na ulici Abdullajeva Habibullaha

Trolejbus ZIU 10 překonává křížení s tramvají na ulici Abdullajeva Habibullaha

Z ekonomických důvodů bude v uzbeckém Taškentu zrušen provoz trolejbusů. Do konce roku 2010 budou všechny trolejbusy nahrazeny autobusy značky Isuzu, které vyrábí automobilka v Samarkandu.

V Taškentu jsou nyní v provozu 4 trolejbusové linky a dvě vozovny. Jsou zde provozovány trolejbusy typu Škoda 14Tr, ZIU 9 a trolejbusy Trolza. Poslední trolejbus byl dodán v roce 1998. V souladu s plánem likvidace budou linky postupně rušeny, trolejbusové vozovny se změní na autobusové nebo budou odprodány k jinému využití. Řidiči trolejbusů budou přeškoleni na autobusy.

Další elektrickou MHD v Taškentu jsou tramvaje, které byly vyhodnoceny jako velmi perspektivní. V posledních dvou letech pořídil taškentský dopravní podnik AK Tašgorpasstransservis30 ruských tramvají za cca 5 mil. dolarů, což odpovídá zhruba 166 000 dolarů za vozidlo. V ulicích můžeme potkat na 7 linkách české tramvaje pod obchodním označením Tatra T3M, pak ruské tramvaje KTM 5 a nové tramvaje KTM 17-619 KT a tramvaje Spektra. V současné době tramvaje jezdí na širokém rozchodu 1524 mm, ale do roku 1971 jezdily na rozchodu 1000 mm.

V roce 2009 bylo dodáno do Taškentu 300 městských autobusů Mercedes. Od listopadu 2008 jsou vyřazeny všechny autobusy, které jako palivo používaly benzín. V budoucnu město hodlá nakupovat pouze autobusy na moderní paliva, tedy naftu. Benzín i obecně módní plyn byly vyloučeny

V dopravní obsluze Taškentu však hraje poměrně výraznou roli také metro, které má 3 linky o délce 38 km s 29 stanicemi.

Tramvaj KTM na ulici Amira Temura

Tramvaj KTM 17-619 KT na ulici Amira Temura

Related Images:

Share

Můžete komentovat