Srp 10 2009

Prešovské minibusy

Iveco First FCLLI #371

Jeden z minibusov...

1. mája 2009 začali ulice mesta Prešov brázdiť dva minibusy na troch linkách. Skúšobná, či skôr predvádzacia jazda o 4 dni skôr však už urobila „veľmi dobrú“ reklamu, hlavne vďaka tomu, že za volantom počas tejto jazdy sedel pán primátor P. Hagyari, ktorý však nemal vodičák na ne…

Ale nie o tom, v tomto článku chcem rozprávať… 😉 Ako som už spomenul, Dopravný podnik mesta Prešov, a. s. zakúpil dva minibusy Iveco First FCLLI. Tie začal prevádzkovať  na troch linkách MHD – 12, 41 a 42.

Iveco First FCLLI #372

#372 na konečnej linky 12 - Sibírska

Ale poďme pekne po poriadku. V apríli 2008 sa v testovacej prevádzke objavil autobus Iveco Daily, ktoré sa počas 5 – tich dní DPMP experimentálne rozhodol nasadiť do oblastí, kde bežné autobusy nemôžu. Kvôli tomu bola špeciálne zriadená aj linka, ktorá premávala zadarmo. Zdá sa, že experiment bol úspešný, keďže už v tom roku boli objednané prvé dva kusy. Výrobca však minibusy dodal až v závere marca 2009.

27. 4. 2009 sa uskutočnila prezentačná jazda, počas ktorej sedel za volantom samotný primátor mesta Prešov, pán Pavol Hagyari, ktorý však neskôr za svoje počínanie dostal aj pokutu… Počas nej si mohli novinári, i obyčajní cestujúci vyskúšať pohodlie nových minibusov. Oficiálne však minibusy začali brázdiť mesto na spomínaných troch linkách MHD až od 1. mája.

Iveco First FCLLI #372

Minibus v centre

O linkách

12 je najdlhšou linkou zo spomínaných spája okrajové časti Šidlovca, Sídliska II a širšie centrum mesta so sídliskami III a Sekčov. Celú trasu absolvuje za 43 – 46 minút pri (takmer) stálom 2 – hodinovom intervale.

Linky 41 a 42 majú spoločnú konečnú pri „veľkej pošte“. Tá však v jednom smere je iba obyčajná zastávka v ktorej sa linka minibusu zmení z 41 na 42. Tieto linky spájajú okrajové časti mesta Surdok a Borkút s centrom mesta. Tak isto aj tu platí 120 – minútový interval, avšak iba počas víkendov a sviatkov, počas pracovných dní tento interval je trošku kratší.

Iveco First FCLLI #372

"Dvanástka" schádza z jednej z okrajových častí Prešova

O vozidlách

Dvojdverové minibusy Iveco First FCLLI vyrába na podvozkoch Iveco Daily 65C18 spišskonovovešská spoločnosť Rošero – P, s. r. o. Tieto približne 8 metrov dlhé, 2,3 metra široké a takmer 3 metre vysoké minibusy majú celkovú obsaditeľnosť 31 cestujúcich, čo je porovnateľné s klasickými 12 – metrovými mestskými autobusmi. Poháňa ich motor Iveco F1CE0481H, ktorý spĺňa emisné požiadavky Euro 4. S hmotnosťou vozidla 7200 kg si hravo poradí aj v kopcovitom teréne.

Related Images:

Share

Můžete komentovat