Srp 03 2019

V australském městě Sydney otevřeli 26. 5. 2019 první linku metra

Souprava nového metra v australském městě Sydney od firmy Alstom

Souprava nového metra v australském městě Sydney od firmy Alstom

V australském městě Sydney otevřeli 26. 5. 2019 první linku metra. první linka metra je dlouhá 36 km a vede severozápadními předměstími. Linka vede ze stanice Tallawong do stanice Chastwood. Linka má 13 stanic a je plně automatizovaná. Je známá jako metro sever-západ.  Nová linka metra má 28 km tunelů. Z toho 15, 5 km je nových. Od příměstského vlaku linky T1 byl převzat tunel mezi stanicemi Epping a Chastwood v délce 12, 5 km. V dočasné konečné Chastwood je úrovňový přestup na vlak T1, kde nové metro vede uprostřed a vlak T1 na krajích.Ve stanici Epping je podzemní přestup na linku příměstského vlaku T9. Na lince je v provozu 22 šesti vozových jednopodlažních klimatizovaných souprav od firmy Alstom založené na modelu Metropolis. Soupravy se vyráběly v Indii. Stejně jako příměstské železniční tratě v Sydney využívá standardní rozchod kolejí 1435 mm a elektrickou trakci 1500 V DC. V druhé fázi má být metro prodlouženo ze stanice Chastwood do stanice Bankstown. Ze stanice Syndehnam do stanice Bankstown bude upgradovaná stávající příměstská železniční linka T3, která pak pokračuje dál.

Druhý úsek se bude nazývat městské a jihozápadní metro. Povede ze stanice Chastwood přes centrum města a bude dlouhé 30 km. Otevření je naplánováno na rok 2024.

Město Sydney metro stavělo formou PPP, tedy se zapojením soukromého sektoru. Nová trasa se začala stavět v roce 2014, celkové náklady dosáhly 7,3 miliardy australských dolarů (zhruba 116 miliard korun) včetně nových vozidel.

Více také zde.

Plánek kolejové dopravy v australském městě Sydney:

Mapa kolejové dopravy v australském městě Sydney

Mapa kolejové dopravy v australském městě Sydney

První den provozu 26. 5. 2019:

Jízda novým metrem ze stanice Tallawong do stanice Chastwood (45:51 min.)

 

 

Related Images:

Share

Můžete komentovat