Dub 07 2016

Stavbařský koncert

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NAD X-7 ve směru Kubánské náměstí 15. 3. 2016

Dnes je jen málo věcí ze kterých se můžeme radovat.

Jednou z nich se stala půlkilometrová přestavba tramvajové trati mezi křižovatkou Koh-i-noor a Kubánským náměstím v Praze 10. Začala počátkem března a má skončit 11. dubna 2016, kdy se obnoví provoz tramvají.

Proč to byla radost? Měl jsem nesčetněkrát příležitost nakouknout z okna jak přestavba pokračuje, a také mnohokrát projít po chodníku a pozorovat vysoké nasazení techniky a skvělou koordinaci práce  mnoha firem. Pracovaly na mnoha místech souběžně, ne od jednoho konce k druhému, a tak dílo pokračovalo nezvykle rychlým tempem.

Co museli udělat, aby se trať změnila?

Především v úseku asi 500 m odstranit troleje, rozbít stávající betonové podloží, odklidit koleje, vybagrovat do hloubky cca 60 cm prostor pro nové dílo. Pak odvrtat díry pro skruže, do nichž byly zasazeny mezi koleje nové stožáry pro elektrické vedení tramvají i osvětlení ulice. Zajistit novou kabeláž podél trati i na odlehlé straně chodníku. Pod silnicí byly strojově vyhloubeny spojovací tunely pro vedení kabelů ke stožárům. Těleso trati bylo zasypáno štěrkem, pokryto zespod i svrchu netkanou textilií, položeny betonové pražce a na ně přimontovány železniční koleje bez žlábků. Po těch pak projížděl speciální stroj, který štěrk pod koleje udusal. Nakonec byly mezikolejové prostory do roviny vyplněny zeminou a navrch položeny na fólii předpěstované pásy trávy.

Také přestavěli nové bezbariérové tramvajové zastávky. Jsou delší, širší a chráněné před ostřikováním projíždějícími auty. U přechodů jsou výběžky do vozovky, takže automobilisté zdáli vidí čekající chodce, i když by nebyla v provozu světelná signalizace.

Určitě jsem to vše nepopsal zcela správně, vlastně jen pro orientaci. Nemluvím např. o rozvodech vody, plynu a kanalizaci. Jsem jen laik a Tiskové odd. Dopravního podniku na mou žádost o zaslání alespoň základních údajů vůbec neodpovědělo.

Nejzajímavější byla fantastická koordinace práce mnoha firem, strojů, zejména bagrů různé velikosti a obdivuhodná manipulace strojníků  se stroji, jejichž jména ani neznám a některé jsem viděl poprvé v životě. Pro odvoz zeminy i přivezení štěrku bylo přistaveno bezpočet náklaďáků, které plynule přijížděly a odjížděly, zatímco v jejich bezprostřední blízkosti projížděla běžná auta Pražanů i autobusy náhradní dopravy. Zvláštní obdiv zasluhuje rychlé zvládnutí přestavby rušné křižovatky Vršovická –  Bělocerkevská, která jen minimálně narušila běžný provoz.

Na chodnících byla řada postsocialistických kombajnů LK2C (lopata, krumpáč, dva, ale nikoliv cikáni, ale pravděpodobně nějací Kosované či Albánci). Ti se opravdu vzorně snažili odvést vysoký výkon, což bylo patrné na objemu vykonané práce třeba při projití na nákup a pak při návratu domů. Vysoce jsem hodnotil práci bagristů, kteří dokázali zarovnat terén tak, že dělníci s lopatami měli minimum práce.

Veškeré práce by měly skončit do konce letošního roku, kdy má zmizet z chodníku i 40 starých nepotřebných stožárů. Chodníky by měly být opraveny a zároveň také vysazeny nové stromy namísto přestárlých sakur , jejichž kořeny zvedají asfalt a překáží chodcům.

Pozitivní zprávy jsou v dnešní době vzácností, a tak ta radost z rychlé a kvalitní práce opravdu potěšila každého .

Věřím, že příští jaro se Vršovická avenue zastkví v plné kráse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čekání na materiál 4. 4. 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Auto na kolejích 4. 4. 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tráva na kolejích 4. 4. 2016.

 

Ivo Krieshofer

Related Images:

Share

Můžete komentovat