Pro 19 2012

Casablanca, Maroko, nový tramvajový systém

Další systém.

V posledních dvou měsících roku 2012 přibývají na světovou tramvajovou mapu další systémy a tratě. Nová trať úzkorozchodného systému v rakouském Innsbrucku, tři prodloužení v Paříži, jedna odbočka v Lyonu a zcela nový provoz v Le Havre. Fenomenální renesance tramvajové dopravy ve Francii se šíří do Alžírska a Maroka. Tentokrát přišla na řadu Casablanca. Město s třemi miliony obyvatel se nachází na pobřeží devadesát kilometrů jihovýchodně od hlavního města Rabat, po kterém má již druhý tramvajový systém v zemi.

Trať dlouhou 31 kilometrů uvedl do provozu samotný král Maroka, Mohammed VI., byli u toho i premiéři Maroka a Francie. Součástí sítě se 48 stanicemi uvedené do provozu 12. 12. 2012 je i větev, která se v budoucnu stane součástí druhé linky. První trať je ale nejdelší, se kterou se v mnohem větší síti počítá, spojuje přes centrum jižní a západní čtvrti města. Předpokládá se, že počet cestujících naroste do roku 2015 na 255 tisíc za den. Tramvaje se při své jízdě podívají do pěší zóny, sídlišť, starých čtvrtí a také nových, ještě nezastavěných oblastí blíže kraji města. Trať většinou vede po vyhrazeném pásu uprostřed širokých ulic.

Jedná se o klasický moderní tramvajový systém, který se ale v mnohém blíží metru. Především významem a kapacitou. Nasazovány jsou tramvaje Alstom Citadis spražené po dvou. Do soupravy dlouhé 65 metrů se vejde až 600 cestujících. Soupravy spřahují i v hlavním městě. V Casablance plánují již od sedmdesátých let metro, ale nedaří se jim ho kvůli různým problémům zatím realizovat. Proto je tramvaj brána jako páteřní dopravní prostředek, v případě Casablanky zatím spolu s vlaky RER. Příměstské vlakové trati doplnil v roce 2002 tunel v centru města. První úsek metra nemá být otevřen dříve než v roce 2017, a do té doby se tramvajová síť ještě rozroste.

Moderní chlouba města. Foto: Wikipedia.

V roce 2004 studie ukázala, že jen 13% cest ve městě je vykonáno veřejnou dopravou. Také předpověděla, že bez výrazných zlepšení v této oblasti bude negativní trend pokračovat a dosáhne pouhých 11% v roce 2019. Proto bylo rozhodnuto, že budou přijata opatření, která zajistí splnění vytyčeného cíle 21% ve stejném roce. Mají být postaveny 4 linky. (Oficiální web systému)

Tramvaje cinkají v ulicích od půl šesté ráno do půl dvanácté večer. Interval mimo špičku 8 minut 30 vteřin. Ve špičce 4 minuty a 45 vteřin. Více než 12 spojů za hodinu znamená kapacitu přes 7500 cestujících za hodinu v jednom směru. Pro srovnání v úseku metra (tzv. Chalupidy) Petřiny – Nemocnice Motol je předpovídán počet cestujících za 6000, ale za celý den. Až bude veškerá signalizace správně vyladěna, bude zajištěna průměrná rychlost 18,8 km/h při 75% míře preference na křižovatkách.

Tramvajová velmoc

Z rozvoje tramvajové dopravy v Severní Africe těží nejen cestující a města, ale i francouzské firmy. Alstom kromě 74 vozidel vyrobených ve své továrně ve francouzském Reichshoffenv dodává do Casablanky nakonec i systémy signalizace a dodávky proudu. Provoz a údržbu systému zase zajistí konsorcium RATP Dev, kde má velký podíl pařížský dopravní podnik. Součástí zakázky byla i příprava zahrnující vybrání a vyškolení 670 zaměstnanců a zkušební jízdy. Kontrakt má hodnotu 70 milionů € na pět let a dalších 20 milionů za údržbu vozového parku.

Ano, v jediném městě otevřeli naráz více než čtyřnásobek toho, co nám trvalo 10 let.

Tramvajová síť v Česku se prodloužila za 10 let o pouhých 7 km.

Tímto bych rád vyzval česká a moravská města: stavte to, co dává smysl.

Následující reklama na tramvaje v Casablance ukazuje, co nám chybí. Šťastné děti bývají zobrazovány v reklamách na auta. Znáte reklamu na tramvaje?

Hlavní zdroje:

Alstom.com – informace na webu výrobce vozidel.

Rail.co – Casablanca otevírá tramvajovou trať.

Related Images:

Share

Můžete komentovat