Pro 07 2011

Opilý krtek si razí chodby pod Prahou

Primátor Svoboda

Po pádu pražské koalice ODS-ČSSD jsem zajásal. Mimo jiné díky vysvětlení zástupců ODS, že rozbuškou byl tlak ČSSD na přijetí úvěru k prodloužení trasy A metra do Motola. Konečně – uvěřil jsem – pražští politici uznali, že vést metro z Dejvické přes Veleslavín k Motolské nemocnici (tzv. chalupoida dle tehdejšího starosty Prahy 6, dnes ministra životního prostředí) je obrovské mrhání penězi. Nejen proto, že v Motole nestojí nic krom jedné nemocnice, ale i proto, že výhledová konečná trasy – letiště v Ruzyni – se nalézá prakticky na opačné straně.

Jenže – řekla by teta Kateřina – Nechval dne před večerem! Přešlo pár dní a zástupci nové koalice ODS-TOP 09 vyhlásili, že tuhle stavbu bude tak jako tak třeba „zrealizovat“. Tečka.

O prodloužení metra A k Motolské nemocnici rozhodli pražští radní v podezřelém spěchu na sklonku éry primátora Béma (stavba trasy D na jižní paneláková předměstí, kam se lidé vozí autobusy namačkaní jako sardinky, byla ve stejnou chvíli odložena ad acta). S humorem jim vlastním přitom tvrdili, že tím vyřeší dopravu Pražanů do největší pražské nemocnice. Kdo se trochu orientuje v hlavním městě, ví, že ze Smíchova – části centra, odkud je do Motola nejblíž – se tam za necelou čtvrthodinu dostane přímým autobusem, či s přestupem tramvají; kdo by jezdil oklikou metrem přes Prahu 6?

K docílení kapacitnější dopravy do nemocnice by tak úplně stačilo zřídit půlkilometrovou odbočku tramvaje z Motola, za náklady nesrovnatelně nižší, než jakých bude třeba k ražbě dvou čtyřkilometrových tunelů odkudsi z Veleslavína.

Povím vám teď něco, nechť to ale, prosím, zůstane mezi námi: těm, kdo prodloužení trasy A metra do Motola prosadili, ve skutečnosti vůbec nešlo o zlepšení dopravy Pražanů do jedné nemocnice, nýbrž v první řadě o realizaci významné investiční zakázky. Ve druhé řadě pak o „zhodnocení“ rozsáhlých zelených ploch na sever od Motolské nemocnice; vsaďte se, že se jejich část brzy mávnutím kouzelného proutku promění ve stavební parcely…

Zájmy stavebních lobby a vlastní kapsy jsou totiž pražským politikům nesrovnatelně bližší než dopravní priority Pražanů.

Related Images:

Share

Můžete komentovat