Dub 01 2016

Skandál: 4 z 5 sedadel jezdí v autech prázdná!

Prázdné auta na silnicích

Prázdné auta na silnicích

Praha – Nezávislý průzkum sčítání vozidel na území hlavního města Prahy ukázal, že v 73 % automobilů jezdících po Praze jsou 4 z 5 sedadel neobsazená. Vzhledem k tomu, že pražské komunikace jsou dlouhodobě přetížené, jedná se o skandální zjištění, které může narušit nejen politickou stabilitu v zemi, ale i důvěru v silniční dopravu. Někteří výrobci osobních automobilů již na toto zjištění zareagovali, a připravují nový koncept výroby vozidel.

Průzkum potvrdil, že drtivá většina osobních aut jezdí po silnicích vytížená jen z 20 %, tedy ve vozidlech během jízdy je přítomen pouze jeden sedící člověk a zbylá čtyři sedadla v automobilu zůstávají neobsazená. V minulosti to nikomu nevadilo, než se o problému dozvěděli autoši, kteří různá diskusní fóra doslova zaplavili smrští rozpočtově zodpovědných argumentů.

Autoši navrhují optimalizaci osobních automobilů

Na nízké využití osobních automobilů dlouhodobě poukazují fandové automobilové silniční dopravy, tzv. „Autoši“, kteří tvrdí, že jízdy tak málo obsazených automobilů by se měly zakázat, protože je to neekonomické a nevyplatí se to. Podle autošů je nesmysl, aby stát budoval drahé kapacitní silnice a města k tomu musela ve svých centrech budovat nákladná a rozsáhlá parkoviště, když pak v autech s kapacitou pro 5 osob jezdí ve většině případů jen samotný řidič. Podle autošů by se v automobilech měl optimalizovat počet míst k sezení tak, aby jejich vytíženost byla co nejvyšší.

Automobilky připravují novou koncepci výroby

Tři největší výrobci automobilů se již nechali slyšet, že tento problém začnou urychleně řešit. Generální ředitel jedné z automobilek, který si nepřál být jmenován, redakci Dopravního webu potvrdil, že už připravují koncept nového modelu automobilu. Jeho uvedení na trh automobilka plánuje již na podzim tohoto roku.
„Nový model připravujeme ve dvou verzích. Jednodveřový sedan s pouze jednou sedačkou, který zaručí, že auto bude mít po veškerou dobu provozu využitou kapacitu ze 100 % a dvoudveřovou verzi se dvěma místy k sezení. Rozhodně nebudeme měnit rozměry automobilů, půjde čistě o optimalizaci vnitřního uspořádání auta, které tak nabídne novým majitelům například větší prostor pro zavazadla,“ uvedl ředitel automobilky.

Spolek za lepší parkování v Praze je proti

Takové počínání automobilového průmyslu se nelíbí Spolku za lepší parkování v Praze. Jeho předseda Karel Klakson upozorňuje, že se tím nic nevyřeší. Auta budou stále stejně velká a budou na parkovištích zabírat stále stejný prostor. Naopak někteří lidé, kteří si koupí auto pouze s jediným sedadlem již nebudou moci nikoho svést, a v konečném důsledku automobilů ve městě přibude.
„Je to postavené na hlavu! Tak si představte, že manželé chtějí jet autem společně na nákupy, ale doma budou mít jen auta s jedním sedadlem. Tak zatím co dnes mohou jet společně jedním autem, pak bude muset každý cestovat zvlášť svým vlastním automobilem,“ reagoval na postup automobilového průmyslu předseda Spolku za lepší parkování v Praze Karel Klakson.

Ministerstvo dopravy zatím mlčí

Zástupci Ministerstva dopravy ČR tento průzkum zatím komentovat nechtěli. Tiskový odbor naši redakci sice potvrdil, že výsledek studie již ministerstvo dopravy obdrželo, ale musí se s jejími závěry nejprve seznámit. Až poté bude ministerstvo navrhovat příslušné kroky vedoucí k vyřešení tohoto problému.

Situace je ještě horší, tvrdí dopravní expert

Ve skutečnosti je situace ještě horší. Dopravní expert na silniční dopravu z Českomoravské Technické Univerzity (ČMTU) profesor Pavel Kos naši redakci potvrdil, že ve skutečnosti je situace ještě horší a málo obsazených aut jezdí mnohem více.
Podle profesora Kosa je to zejména proto, že mnoho rodičů začalo vozit děti do školy. „Vzniká nám tady novodobý fenomén, kdy ředitel firmy, lékař nebo vysoce postavený manažer pracuje ráno a večer zdarma v roli rodinného taxikáře a rozváží své děti do škol a kroužků. Odpoledne je zase sváží zpět domů. Tento fenomén generuje tzv. „prázdné jízdy“. Ačkoli otec nejprve veze několik kilometrů dítě do školy a v autě sedí dvě osoby, a zpět jede sám – tedy pohledem z venčí mohli sčítači napočítat v automobilu nejprve dvě osoby, a při cestě zpět jednu – ve skutečnosti byla ve směru do školy přepravována jedna osoba a zpět nebyl přepravován nikdo. Jednalo se tedy o tzv. „prázdnou jízdu“, protože otec byl v roli taxikáře, který uspokojoval přepravní potřeby svého dítěte, ale sám by tuto trasu svým autem vůbec nejel,“ vysvětluje Kos.
„Do statistik se proto tyto prázdné jízdy promítnou jako obsazení vozidla v průměru jeden a půl sedadla, ale ve skutečnosti je v těchto případech v průměru obsazena pouze polovina sedadla. Tedy při cestě jedním směrem byl v autě přepravován pouze jeden cestující, a v opačném směru jelo auto v podstatě zcela prázdné,“ uvedl profesor Kos z ČMTU.

Autoši požadují urychlené řešení

Autoši doporučují tuto situaci urychleně vyřešit. Navrhují proto v rámci úspor tyto zbytné sedačky z aut demontovat, což by si lidé mohli udělat z vlastní iniciativy sami – již teď na jaře při výměně pneumatik. Podle autošů je přeci zbytečné, aby lidé měli v autě 5 sedadel, když většina permanentně využívá jen jedno, či výjimečně dvě sedadla.

Česká asociace automobilového průmyslu nabízí levnější řešení

Vedení České asociace automobilového průmyslu se nechalo slyšet, že problém by mohly vyřešit nafukovací figuríny, které by běžný pozorovatel z ulice nerozeznal od skutečného spolujezdce. V tomto ohledu už byla zahájená jednání s dodavateli automobilového průmyslu, zda by některé firmy byly schopny takové figuríny vyvinout a v nejbližší době uvést na trh. Některé automobilky by tak mohly při nákupu automobilu dodávat zdarma další 4 spolucestující. Majitel vozidla by se proto v budoucnu nemusel obávat nějakého postihu za to, že jezdí v autě sám, protože jeho auto by vypadalo jako plně vytížené.

Related Images:

Share

Můžete komentovat