Pro 12 2008

Otevření rekonstruované Weißeritztalbahn doprovázejí dvoudenní oslavy

Weißeritztalbahn

Weißeritztalbahn

Údolím Rabenauer Grund u Drážďan bude znovu jezdit služebně nejstarší německá úzkorozchodná dráha. V sobotu 13. prosince se po více než šestileté nucené přestávce způsobené povodní v srpnu 2002 znovu rozjedou vlaky po 15 km dlouhém úseku Freital-Hainsberg – Dippoldiswalde. Vlaky, které první den povezou první cestující, jsou téměř vyprodány, a tak společnost Sächsische Dampfeisenbahngesellschaft (SDG) a Dopravní svaz Horní Labe (VVO) proto vypravují v neděli 14. prosince další mimořádné vlaky. Obdivovatelé úzkých kolejí si tak mohou přijít na své. Namísto šesti pravidelných párů vlaků jich v neděli pojede celkem devět.

Jízdy pravidelných a zvláštních vlaků

Na třetí adventní neděli jede až do pozdního odpoledne téměř každou hodinu parní úzkorozchodný vlak ze stanice Freital-Hainsberg přes zastávku Coßmannsdorf údolím Rabenauer Grund dál přes Rabenau, Spechtritz a Seifersdorf směrem k přehradě Malter a po skoro 45 minut trvající jízdě dosáhne konečné stanice v městečku Dippoldiswalde. První pravidelný vlak odjíždí ze stanice Freital-Hainsberg v 7:42, poslední opouští Dippoldiswalde v 19:40.

Slavnostní otevření

Úzkorozchodné vlaky projíždějí Saskem od roku 1881 a svezení je dodnes nezapomenutelným zážitkem. Během nadcházejícího víkendu čeká na návštěvníky znovu otevřené Weißeritztalbahn bohatý doprovodný program. Už ve stanici Freital-Hainsberg se mohou návštěvníci kulinářsky naladit na vánoční dobu, nejmladší návštěvníci si mohou sami sestavit vlastní dřevěné hračky. Nákupní centrum Weißeritzpark, které bude v sobotu otevřeno navíc i od 12 do 18 hodin a zábavní park Hains ve Freital-Coßmannsdorf zvou na koncerty, hry a modelářskou výstavu. Vyplatí se i návštěva městečka Rabenau, protože ve zdejším truhlářském muzeu bude předvánoční výstava. Na všech těchto místech a také v oblasti Rabenauer Mühle bude postaráno o dobré občerstvení.

Na zastávkách Spechtritz a Seifersdorf přivítají návštěvníky místní dobrovolné hasičské sbory, v obci Malter bude setkání u horkého punče. Také v Dippoldiswalde se bude něco dít – k dobré pohodě budou hrát zdejší muzikanti a v městečku bude vánoční trh.

Tarifní a cestovní tipy

Na Weißeritztalbahn platí zvláštní tarif. Podle ujeté vzdálenosti stojí obyčejná jízdenka od dvou do sedmi Euro, zpáteční jízdenka stojí od čtyř do 14 Euro. Pro rodiny s nejméně jedním a nejvíce čtyřmi dětmi se vyplatí si koupit denní rodinnou jízdenku za 32 Euro, kterou je možno použít pro libovolný počet jízd mezi stanicemi Freital-Hainsberg a Dippoldiswalde. Na nádraží Freital-Hainsberg lze o víkendu dojet nejlépe příměstskou železniční linkou S3 nebo regionálními vlaky. U nádraží zastavuje také městská autobusová linka A, regionální linka 348 ze směru Wilsdruff a 400 ze směru Annaberg-Buchholz. Do nákupního centra Weißeritzpark lze doporučit městskou linku A. Na slavnost u Rabenauer Mühle je samozřejmě nejlepší Weißeritztalbahn. Během tohoto víkendu bude jezdit kyvadlová doprava z centra „truhlářského městečka“ Rabenau. Návštěvníkům z Čech lze doporučit také mezinárodní autobusovou linku 398 z Teplic přes Cínovec a Dippoldiswalde do Drážďan a síťovou jízdenku Regionet Elbe-Labe.

Další informace:

 


Otevřít mapu do nového okna

Related Images:

Share

Můžete komentovat